Aki még nem tudja, annak elmondjuk, hogy mi az a Corian

A Corian egy nagyon praktikus anyag. Ezt az anyagot a DuPont cég fejlesztette ki. Egy szilárd felületű anyag, amely több anyag keverékéből áll. Az alumínium-trihidrátból, színezékből és akril gyantából.
A Corián napjainkban a tervezők kedvence. Óriási lehetőség mindannyiuk számára, hogy az eddig használt anyagokhoz képest tartósabb, megújult formavilágú berendezéseket tervezzenek. Már több, mint fél évszázada jelent meg a piacon, és azóta folyamatosan egyre inkább kedveltté vált kórházakban, irodákban, konyhákban, és fürdőszobákban, mint az ott előforduló berendezések alapanyaga.

Miért is lett közkedvelt a Corian?

Valószínűleg azért, mert a termék valamennyi jellemzője arra a szintre emeli, hogy közkedvelt legyen. Röviden nézzük meg, hogy melyek ezek a jellemzők!

 • fizikai behatásoknak rendkívül ellenáll
 • Hihetetlenül tartós, sokoldalú anyag. Nagyon jól ellenáll az olyan fizikai behatásoknak, mint a vágások, metszések, ütődések, amelyek például egy konyhában szinte mindennaposak. Ezen túl fontos tulajdonsága, hogy ellenáll a legtöbb savnak, lúgnak, UV sugárzásnak, és ami egy konyhában óriási pozitívum, hogy könnyű fertőtleníteni és tisztítani.

 • szilárd felületet biztosít
 • Ebből a szempontból a legfontosabb jellemző, hogy nem rétegezett anyag. Nem lehet rétegeire bontani, így ha színezett, vagy mintás, akkor ez nem fog lekopni, mivel ez az anyag teljes vastagságában végigmegy.

 • az illesztések láthatatlanok
 • Köszönhetően a telepítéskor használt speciális ragasztónak, a Corian egy végtelen, illesztés nélküli felületet képez. Ennek további nagy előnye, hogy az előre összeállított kisebb-nagyobb darabokból is lehetséges a beépítés helyszínén egy összefüggő munkafelületet létrehozni.

 • javítása egyszerű
 • Sokak számára óriási előnyt jelenthet, hogy a Corian felületeket nem kell cserélni, hanem fel lehet újítani. Erre sok más, ezen a területen használt anyag esetében nincs lehetőség. Ez a felújíthatóság például egy háztartás esetében annyit jelent, hogy a felületet teljesen helyre lehet állítani egy átlagos háztatásban használt szokványos, nem karcoló tisztítóanyaggal.
  Persze előfordulhatnak extrém használat esetén sérülések, de azokat a legtöbb esetben ki lehet javítani.

 • és aminek a tervezők a legjobban örülnek, hőkezeléssel lehet formálni
 • A Corian hőkezeléssel formázható. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően lehetőség van különböző 2D-s és 3D-s tárgyakat készítésére, mint például mosdótál, zuhanytálca, oszlopok, vagy egyéb formatervezett megoldások.